- Alle må være sin egen sikkerhetssjef
Koronatiden tvang frem en annerledes sikkerhetsuke i Contiga – men tross restriksjoner deltok hele selskapet i innsatsen for å bli bedre i arbeidet med sikkerhet i selskapet.
Ansatte over hele landet deltok da Contiga arrangerte sikkerhetsuke. Til tross for at den fysiske delen av programmet måtte utgå på grunn av korona, fikk alle oppgaver de skulle fullføre.
- Det er en veldig annerledes sikkerhetsuke i år, sier Jane Mælen, som er ansvarlig for planleggingen og gjennomføringen av det årvisse arrangementet.
Blant annet har man vist videogjennomgang av forskjellige fabrikker – for å kunne belyse hvordan forskjellige arbeidssteder har forskjellige utfordringer når det kommer til å sikkerheten.
Verdifullt påfyll
Hun mener likevel at man har fått verdifullt påfyll av kunnskap, og håper opplegget sikrer at alle er i stand til å ta enda bedre avgjørelser i året som kommer.
- Til syvende og sist så er de systemene vi kan sette i stand bare en medvirkende faktor til å dempe risiko. Det er den ansatte selv som må ta den aller siste avgjørelsen om en operasjon skal gjøres, eller om man må sette inn flere tiltak for å hindre at en ulykke skjer. Vi sier at alle må være sin egen sikkerhetssjef, sier Mælen.
Gjennom seminarer på Teams, med påfølgende gruppeoppgaver fikk alle som jobber på fabrikkene til Contiga trent seg , og litt senere var det montørenens tur.
Opplegget sentrerte rundt viktigheten av at alle tar gode avgjørelser når man skal gjennomføre noe – uansett hvilket nivå det skjer på. På den måten har en sjef en god del av ansvaret, men den som skal gjennomføre oppgaven må også være bevisst på viktigheten av at det er i det utførende leddet at den siste avgjørelsen må tas. Er dette trygt eller ikke blir dermed det viktigste spørsmålet hver dag.
- Det viktigste for Contiga som selskap er at vi klarer å etablere en kultur der vi har et proaktivt forhold til sikkerhet. Vi vet at vi som selskap er i stand til å reagere riktig når noe har skjedd – men det viktigste er å hindre at hendelser skjer, fortsetter Mælen.
Menneskelig feil
Dataene viser at hele 98 prosent av ulykker skyldes menneskelige feil ute på fabrikken eller byggeplassen. Ulykker som skylder dårlige planer eller systemer, eller utstyr står for bare de resterende to prosentene. Det er det Contiga ønsker å skape bevissthet rundt med sitt sikkerhetsarbeid.
- I Contiga har vi jobbet godt med sikkerhet, men også her har vi hatt ulykker med tragisk utfall. Derfor ønsker vi å jobbe med bevisstheten til alle vi har på laget – dette handler ikke bare om deg selv, men også om din egen familie og venner – og ikke minst kollegene rundt deg som i verste fall må oppleve en ulykke med fatalt utfall. Det er det vi må huske på, hver eneste dag, sier Mælen.
Mottagelsen under den «digitale» versjonen av sikkerhetsuken har vært svært god. Fabrikksjef Thor Egil Einarsrud ved fabrikken på Roverud var blant annet svært fornøyd med at man valgte å gjennomføre sikkerhetsuken til tross for korona – men at reaksjonene og engasjementet kanskje hadde vært enda større hvis det var gjennomført ansikt til ansikt.